Felső-Csallóköz középkori műemlékei


Felső-Csallóköz a történelem során a Duna ártéri területe, vizenyős mocsaras terület volt, így a tatár és a török is elkerülte ezt a vidéket. Ennek köszönhetően maradtak fenn azok a páratlan szépségű középkori templomok, amiket e túrán keresztül megismerünk.

Időutazásunkat vissza a középkorba a somorjai református templomban kezdjük. Az egykor római katolikus templom több kor freskóit is bemutatja. Falain a román, a gótika és a reneszánsz emlékeivel is találkozunk. Egy páratlan csoda, mely egyedi az egész világon. Somorja városában egy kis séta keretében megtekintjük a reneszánsz városházát és a barokk katolikus templomot a paulánus kolostorral.

Utunkat Somorjáról Gútoron folytatjuk, ahol egy másik középkori román stílusú templomot nézünk meg. Az épület híres ferde tornyáról és a templomban megtekinthető román kori freskójáról, ami Szent László legendáját ábrázolja. Középkori túránk a Felső-Csallóköz következő gyöngyszeméhez, a csallóközcsütörtöki kéttornyú román-gótikus templomhoz vezet. Megtekintjük a templom gyönyörű portáléit, csúcsíves középkori ablakait és betekintést nyerünk a templom régmúlt időibe a grófi fülkéken keresztül.

Középkori utazásunk Békén fejeződik be, ahol a román stílusú középkori templom megtekintése után meglátogatjuk a történelmi Béke-Gombai Uradalom intézői székházát, a helyi klasszicista kastélyt, ahol egy kávé mellett az időutazásunkat befejezzük. Szervezés: +421-905-233-989, tuba@rrasamorin.sk