Environmentálna výchova na Žitnom ostrove

Podujatia environmentálnej výchovy organizuje RRA Šamorín v nasledujúcich 2 rokoch pre školy a škôlky Žitného ostrova.
V rámci projektu „Trvalo udržateľná environmentálna výchova v oblasti Szigetközu a Žitného ostrova”, podporovaného Programom spolupráce INTERREG V-A Slovenská republika-Maďarsko RRA ponúka 3 typy podujatí. Spoznanie prírody lužných lesov umožňí 24 lektorovaných vodáckych túr v dunajských ramenách a v Malom Dunaji. Tradičné remeslá, založené na zdrojoch dunajskej prírody má za cieľ 20 interaktívnych workshopov o ryžovaní zlata a práce vodných mlynárov. V 30 škôlkach regiónu predstavia environmentálne cvičenie pre najmenších, akreditované partnerom projektu Natúrparkom Szigetköz.


Környezeti nevelés a Csallóközben

Környezeti nevelési foglalkozásokat tart a Somorjai Régiófejlesztési Ügynökség az elkövetkező 2 évben a Csallóköz iskolái és óvodái számára.
Az ügynökség az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program által támogatott „A fenntartható neveléssel kapcsolatos környezeti nevelés a Szigetköz-Csallóköz térségében” című projekt keretében 3 féle foglalkozást kínál az oktatási intézményeknek. Az ártéri természet megismerését célozza a Duna mellékágrendszerébe és a Kis Dunára tervezett 24 csónakkirándulás, amelyeken szakavatott vezetővel tanulmányozhatják az ottani értékeket. A dunai természethez kötődő hagyományos mesterségek megismertetésére szolgál az aranymosást és a vízimolnárok munkáját bemutató 20 interaktív foglalkozás. Végül pedig a Szigetközi Natúrparkban kifejlesztett foglalkozás alapján 30 csallóközi óvodában vezetik be a gyermekeket a természetvédelem rejtelmeibe.
A pályázatban a régióban már évek óta együttműködő szervezetek vesznek részt, a magyarországi oldalról a Fertő-Hanság Nemzeti Park (ide tartozik a Szigetközi Tájvédelmi Körzet), a Szigetközi Natúrpark, a dunaszigeti Pisztráng Kör és Mosonmagyaróvár Város, míg Szlovákiából az ügynökség mellett Somorja Város.
A projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alap 26 116,59 euróval támogatja.